Het Agentschap Wegen en Verkeer rust twee kruispunten op de Liersebaan in Ranst en Zandhoven uit met verkeerslichten.

Sinds 26 maart wordt gewerkt aan het kruispunt van de Liersebaan met de Nijlensesteenweg (N116), zonder al te grote hinder voor het verkeer. Vanaf woensdag 11 april starten ook de werken aan het kruispunt verderop, dat met het zuidelijke deel van het op- en afrittencomplex Massenhoven van de E313 (dit is de afrit komende van Antwerpen en de oprit richting Hasselt). Met deze ingreep wil AWV een antwoord bieden op de vele files die in spitsperiodes op de Liersebaan ontstaan. Verkeerslichten laten immers toe de intensieve verkeersstromen te sturen en zo de verkeersdoorstroming te verbeteren. Het einde van de werken is voorzien voor eind mei.
 
Tijdens de vernieuwing van de E313 die het Agentschap Wegen en Verkeer dit jaar zal uitvoeren, zal de Liersebaan ook deel uitmaken van de omleidingsroute voor het lokale verkeer van en naar Nijlen. Omdat er in die periode bijkomend verkeer op deze kruispunten verwacht wordt is het belangrijk om de werken aan de Liersebaan uit te voeren alvorens dewerken starten en de omleiding in gebruik genomen wordt.
 
Wat verandert er?
 
Kruispunt Liersebaan met Nijlensesteenweg
 
  • Er komen verkeerslichten
  • Het tusseneiland wordt opnieuw aangelegd
  • Er worden vrijliggende fietspaden aangelegd
  • Na de werken zal er, komende vanuit de Mollentstraat, enkel uitgaand verkeer rechtsaf richting Lier mogelijk zijn.

Kruispunt Liersebaan met E313 op- en afrit Massenhoven
 
  • Er komen verkeerslichten
  • Er wordt een bypass aangelegd komende van Lier naar de oprit richting Hasselt
  • Er worden een aantal aanpassingen uitgevoerd aan de fietspaden
  • Het kruispunt krijgt een nieuwe asfaltlaag
Verkeerssituatie
 
Kruispunt Liersebaan met Nijlensesteenweg
 
Verkeer blijft mogelijk in alle richtingen, weliswaar op versmalde rijstroken.
 
Kruispunt Liersebaan met E313 op- en afrit Massenhoven
 
De afrit Massenhoven komende van Antwerpen is vanaf 11 april gedurende de volledige duur van de werken afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de E34, afrit Zoersel. De oprit in Massenhoven blijft open. Verkeer op de Liersebaan (N14) blijft mogelijk in beide richtingen.
 
Op het einde van de werken zal ook de oprit Massenhoven richting Hasselt afgesloten worden gedurende een 4-tal werkdagen, om het wegdek te asfalteren. Verkeer wordt dan omgeleid via de calamiteitenroute naar de oprit Grobbendonk (Herentals-West). In deze periode geldt er beurtelings verkeer op de Liersebaan (N14). Deze asfalteringswerken zijn weersafhankelijk, de timing ervan kan daarom nog wijzigen.